Tykmælk uge 8
Min nysgerrighed gør, at jeg via nettet måttet læse lidt om den skønne tykmælk. Jeg fandt hurtigt mange forskellige link og god information om det gamle mælke produkt;
Tykmælk er et mælkeprodukt, der er fremstillet i Danmark gennem hundreder af år. Oprindeligt fremstilledes det ved henstand af mælk, podet med sur mælk eller andre kulturholdige fødevarer. Nu anvender man sødmælk, der er homogeniseret og højpasteuriseret ved omkring 90 grader, og derefter syrnet med mælkesyrebakterier. Efter omkring et døgns syrning omrøres, nedkøles og emballeres det. Tykmælk er syrnet med en såkaldt DL-kultur, der er en blandingskultur af mælkesyrebakterier samt Acidophilus-kultur, der giver en blød, frisk, syrlig og aromatisk smag. Tykmælk er et af de mest populære syrnede mælkeprodukter i Danmark.
Tykmælk
Man kan godt selv lave tykmælk. Med tålmodighed, nænsom opvarmning, tilsætning af fløde og lidt kærnemælk kan det lade sig gøre at forvandle sødmælk til tykmælk.Selvfølgelig er der så også den anden mulighed: Nemlig at købe en færdig tykmælk, og det har forbrugerne kunnet gøre i næsten 120 år. Industrialiseringen af surmælk begyndte omkring 1880. I mange år herefter var tykmælk blot et handelsnavn for al slags syrnet mælk. En større, organiseret produktion begyndte først i 1960, og i 1967 blev navnet tykmælk officielt hæftet på netop det, vi i dag kender som tykmælk.Tykmælken kendes også hos vores nordiske naboer, hvor det i Norge hedder Kjellermelk, Filbunke i Sverige, mens det går under navnet Filen i Finland.
(Kilde: http://www.arla.dk/Produkter/Artikler/a38/)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar