torsdag den 7. november 2013

1. dag med mit forsøg med æbler og regnorm


1. dag med mit forsøg med æbler og regnorm

Her til morgen har jeg været i haven med mine materialer. Det var min opvaske balje og de 2 æbler. Et der var frosset over en lille uge og 1 frisk æble fra haven. Jeg har taget jord fra haven og lavet min egen jordbund i baljen. Placeret de 2 æbler og stillet et sted, hvor der ikke kommer regnvand i baljen. Den står under "overdækning", men alligevel med lys, luft (forskellige daglige luftfugtigheder mv.)
Jeg vil følge forsøget dagligt. Tage et billede dagligt og følge nedbrydningen, indtil nedbrydningen er total af begge æbler.
 
Forsøget skal tilføres regnorm. Hvorfor bruge regnorm? Hvad gør de i nedbrydnings perioden? Hvad er en regnorm? Mange spørgsmål kan jeg undrer mig over vedr. den orm, som vi ser mange steder og ikke tænker nærmere over.
Nedenfor er nogle oplysninger om regnormen, som er sjove og god info for både børn og voksne:
 
 

Tegning: Eva Wulff


Vidste du

  • At regnormen har små børster på siderne, som de bruger til at skubbe sig frem gennem jorden med? Du kan mærke dem, hvis du stryger fingeren langs siden af en regnorm.
  • At regnormen ikke kan tåle lys – eller at tørre ud.
  • Det er kun de voksne regnorm som har bælte på maven. Bæltet bruger de når de skal parre sig.
  • At regnorm er hermafroditter – dvs. både hanner og hunner.
  • At regnorm kan blive mange år gamle.
  • At regnorm faktisk godt kan overleve at blive skåret over, hvis man skærer bag dens bælte. Men at det kun er forenden som vil leve…
  • At regnorm er meget vigtige nedbrydere - at de er med til at danne muld - og at de gennem-lufter jorden med deres gange.




 
 
Ovenfor på billedet er min balje med jordbund, regnorm og 2 æbler. Det er æblet til højre, der er dybfrosset. Dagligt vil jeg følge nedbrydningen og tage billede samme sted.





Ingen kommentarer:

Send en kommentar