fredag den 7. marts 2014

Biotop 6 uge 10

 

Biotop 6 uge 10

 
Jeg har gjort mig nogle tanker og reflekteret og opgavens indhold. Mit mål var, at bruge naturen tæt på min bopæl. Det var oplagt at lave et projekt forløb med tidevand som emne. Dette naturfænomen, kender vi bl.a. fra Vadehavet.
 
Tidevandet er svært at forstå. Hvor forsvinder alt vandet hen og hvorfor forsvinder det? For at forstå f.eks. Vadehavet, som det specielle sted det er, skal man lære noget om tidevandet. Tidevandet er det, der gør Vadehavet anderledes end andre kyststrækninger i Danmark og især gør området attraktivt for de mange trækfugle, der hvert efterår og forår mellemlander i Vadehavet. Fuglene nyder her godt af det rige dyreliv, når de skal have ”tanket op” til deres videre rejse.

Da Vadehavet ikke lige ligger tæt på min bopæl, vil jeg i stedet vælge at se på tidevanden i forhold til området ved Æbelø. I min biotop 5 opgave, beskrev jeg en aktivitet, hvor "turen gik til" Æbelø.

For netop, at have en rød tråd fra Biotop 5 til Biotop 6, vælger jeg, at undersøge dette naturfænomen.

For at besøge Æbelø, skal der ved lavvande gåes en strækning på 1,5 km i vandet.



Det optimale tidspunkt mht lavvande, når turen går til Æbelø. Vandet gå kun til anklerne. Billederne er fra mit private album, fra en tur til Æbelø sommeren 2013.



Udfordringsopgave uge 10

Udfordringsopgaven uge 10

 
Min ansøgning lød på, at designe og sy en tehætte af zebra skind. Jeg har ledt efter noget zebra skind (en rest eller lignende), og heldet har endnu ikke været med mig. I skrivende stund, gør jeg nok brug af min "livline" i ansøgningen, nemlig at hvis det ikke lykkes med at finde zebra skind, vil jeg anvende et skind som matcher til min ide til min tehætte.
 
Jeg vil selv tegne et mønster, så designet er mit alene. Det vil jeg gøre i uge 11 og lægger det på min blog, hvorledes jeg tænker, jeg vil angribe mønsteret.
 
 

Arne Jacobsens stol, 7éren, betrukket med Zebra skind


Leropgave uge 10

Ler opgave uge 10

Mens jeg "venter" på at mine to ler ting brændes og skal males på næste seminar, kan nedenstående billeder vise noget af processen med at forme leret forinden.
 
 
Den firkantede plade, er bagsiden på mit ler aftryk af Holger Danske. Det sidste billeder af den firkantede "Holger Danske" viser, hvor den har ligget og tørret inden brændingen.
 




Jeg ville lave en brugbar ting, som det lille fad. Jeg fik det lavet og glæder mig til at male det og se det færdige resultat.
 






søndag den 2. marts 2014

Biotop uge 8 og 9

 

Biotop uge 8 og 9

 

Turen går til Æbelø...

 

En idé til en interessant aktivitet i et stykke smukt dansk natur

I sommeren 2013 havde min kæreste og jeg planlagt en tur til Æbelø for vores 4 børn. Det var en spændende og udfordrende tur for både børn og voksne.
Dette blog indlæg skal give inspiration til at besøge Æbelø og bruge vores smukke danske natur til vandring og udflugts muligheder med børn og unge.
 
Hvad enten man er ornitologisk interesseret eller blot almindelig naturelsker, finder man på Æbelø - lige nord for Bogense - en enestående natur.

Man føler sig nærmest som Robinson Crusoe, da han kom til den øde ø, når man ad ebbevejen vader gennem vandet med udsigt til Æbelø.
Det meste af øen er dækket af skov - hovedsagelig gamle ege- og bøgetræer - så man føler sig nærmest som var man i junglen.
Tidligere var Æbelø en aktiv ø, men i dag bor der kun to personer på øen.

Eghjorten, Danmarks største bille, som nu desværre er uddød, levede tidligere i stor tal på øen.

I 1998 blev Æbelø fredet med det formål at sikre en naturlig udvikling af kysten og skoven.

Vandreture til Æbelø. Øen kan kun nås gennem vandet. Turen er ca. 4 km lang, hvoraf de 1½ km foregår i vand. Turen rundt om øen er ca. 7 km lang.

Vandreturen til Æbelø varer ca. halvanden time.

Ved højvande går vandet ca. til livet på en voksen person. Ved lavvande går vandet ca. til anklerne på en voksen person. Vandstanden er dog meget afhængig af vejr og vind.

Et godt råd: Hvis I vil undgå, at vandet er højest, så skal I undgå turen gennem vand i tidsrummet 2 timer før højvande og 2 timer efter højvande.

En del af Æbelø er udlagt som fuglereservat - og derfor ikke offentlig tilgængelig.
Bl. a. har et havørnepar slået sig ned på øen.
Æbelø er en af Danmarks bedste fiskepladser, og øen besøges derfor året rundt af lystfiskere i stort tal.

 
 


Her ankommer vi til Æbelø efter 1,5 km i vandet

 

Æbelø er privat ejet, og øen er fredet.

Derfor må færdsel kun foregå på de etablerede stier, der er afmærket nedenstående på kortet. Reglerne er fastsat dels i fredningen og dels i naturbeskyttelsesloven.
Midt på Æbelø har et par havørne bygget rede og gør forsøg på at sætte afkom i verden.
Havørnen er en fascinerende rovfugl – men den kræver også plads.
Når hunnen ruger, er det meget vigtigt, at hun ikke bliver forstyrret, hvis parret skal have ynglesucces. Denne ro kan vi give hende ved at holde os på af­stand af reden.
Havørnene kan få den fornødne ro, hvis vi alle overholder reglerne for færdsel på Æbelø.
På kortet kan du se de afmærkede stier, hvor færdsel er tilladt. Det er altså ikke tilladt at færdes midt på øen. Du kan også følge skiltningen rundt omkring på øen. Reglerne gælder året rundt.
 
 
 

Æbelø   

Æbelø (Danmark)
Æbelø
Æbelø
Æbeløs beliggenhed
Æbelø ligger i Kattegat, ca. 4 km nord for Fyn. Selve øen er 2,09 km². Syd for Æbelø ligger draget Brådet, og småøerne, Æbeløholm, Dræet og Ejlinge.
Æbelø har en meget speciel geologi. Bl.a. findes lag af plastisk ler afsat i Palæogen der gør, at jordlagene nemt glider fra hinanden. Virkningen af det plastiske ler kan man se på Æbeløs skrænter, der glider ned i store trappetrinsformer ud mod havet med det resultat, at bøgeskoven glider med, og de store træer til sidst ender i vandet. Hist og her kan man også se "elefantfodsskred", hvor det plastiske ler flyder ud i sjove former på stranden.
Naturformerne på Æbelø er også ret specielle, da øen ikke har været udsat for stor menneskelig påvirkning. Øen har hovedsageligt været anvendt som græsningsareal for de omkringboendes kreaturer, selv om der også har været fastboere, som dyrkede jorden (Kilde: http://da.wikipedia.org/wiki/%C3%86bel%C3%B8)
 

 





 
 

 
 
Stemnings billede med fyrtårnet  og rå vildtet på Æbelø
 
 
 
Æbelø Holm er en mellemstation på vejen til Æbelø. Følg stien og nyd den storslåede natur.
På Æbelø Holm findes spor af et voldanlæg fra Englandskrigen. 
 
 
 
Det er Aage V. Jensen Naturfond, der ejer Æbelø.